Månadslinser

Månadslinser, eller korttidslinser som de också kallas, kan användas i 2-4 veckor, beroende på hur känsliga ögon man har. De är oftast de mest ekonomiska linserna eftersom man kan använda dem flera gånger, men det är viktigt att man rengör dem noga.

Månadslinser kan tillverkas av olika material och de flesta optiker håller med om att silikonlinser är bäst eftersom de släpper igenom mest syre, är mjuka och man kan ha på sig dem dygnet runt. Det finns dock andra material som kan passa ens ögon bättre – det är bäst att prata med sin optiker och sedan prova sig fram.

Man kan som sagt ha på sig linserna i max en månad och anledningen till att tiden varierar är att allas ögon är olika. När man har på sig linserna är det lätt att de får beläggningar, både från utsidan av ögat (t.ex. pollen) men också från insidan. Det är nämligen så att ögats tårvätska innehåller fett, mineraler och proteiner som kan sätta sig på linsen och kan göra den suddig – det är därför det är så viktigt att rengöra linserna ordentligt. Månadslinser är extra viktiga att rengöra noggrant och även om det står på linsvätskan att man inte behöver gnugga dem är det bra att göra det ändå, för då kan man få bort en del beläggningar. Det är också viktigt att man tvättat händerna när man hanterar sina dem – allt för att undvika onödiga bakterier. När man har rengjort sina linser ska man lägga dem i linsetuiet som följer med linsvätskan. Om man sköter sina linser rätt håller de längre och man får mer för pengarna.

Månadslinser finns för alla möjliga synfel och kan användas vid astigmatism, om den inte är för stark. Priset kan variera på mängd och typ men om man hittar en sort som fungerar för en är det värt det.

Relaterat